Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 12. huhtikuuta 2014

Mustapapubrownie - Black bean brownie

Jenkeissä tätä on jo tehty vuosia, mutta Suomessa vasta hetken. Tämä on ehkä parhain terveellinen ja kevyt herkku minkä tiedä. Päihittää kikhernekeksit 6-0. Vein mustapapubrownieita töihin pari viikkoa sitten ja sanoin vaan että on terveyskakku jossa ei ole jauhoja, lisätty sokeria tai rasvaa. Osa työkavereista ovat vähän arkoja kokeilemaan uusia juttuja joten päätin että kerroin kakun sisältävän papuja vasta kun kaikki ovat maistaneet sitä. Kehuja sain kaikilta ja useampi pyysi ohjetta.
This is something quite new in Finland, even if it has been made for several years in the US. This is probably the best healthy and light brownie/cake that I know. It beats the chickpea cookies 6-0. I took some black bean brownies to my co-workers a few weeks ago and I just said that is a health cake that does not contain flour, added sugar or fat. Some of my co-workers are a little bit shy to try new things, so I decided that I would tell them these brownies contain beans only after they had tasted it. Everybody liked it and several asked for the recipe.

 
Minä olen tehnnyt mustapapubrownieita hyvin yksinkertaisella ohjeella. Ja muutenkin koen tämänlaiset ohjeet että "sekoita kaikki sauvasekoittimella yhteen" juuri sopivaksi minulle. Ainoa huono puoli näissä on se, että makujen pitää saada tekeytyä yön yli. Lopputulos on kostea, herkullinen ja voimakkaan sukalainen brownie. Tätä voisi vaikka tehdä vapuksi perinteisien munkkien sijaan. Minun vatsa myös pitää näistä huomattavasti enemmän kun vehnäjauho-rasva-sokeripommista.
I have made black bean brownies with a very simple recipe. And I think this recipe that says "mix everything with a stick blender" is perfect for me. The only bad thing is that the brownies has to set in the fridge over night. But the result is a moist, delicious and chocolaty brownie. This could be nice for the first of May when we celebrate "Vappu", Walpurgis night. Normally we eat traditional sugarcoated doughnuts, but my stomach does like black bean brownies much more than these wheat flour-fat-sugar bombs.

 
Netti on pullollaan erilaisia ohjeita, joten vaihtoehtoja on jos haluaa kokeilla. Minä soseutin sauvasekoittimella 2 tetraa huuhdeltuja mustapapuja sekä 10 pehmeää taatelia tasaiseksi massaksi. Lisäsin massaan 3 kananmunaa, 2 tl vaniljauutetta, 3/4 dl kaakaojauhetta, 1 tl leivinjauhetta, 2 rkl vahvaa kylmää kahvia (myös muu neste käy) sekä 1 dl steviajauhetta (esim. Canderel tai Hermesestas, jotka eivät ole pelkää steviaa). Sekoitin kaikki tasaiseksi sauvasekoittimella ja kaadoin taikinan pitkulaiseen kakkuvuokaan joka olin vuorannut leivinpaperilla. Uunissa kakku oli 35 min 175 C. Kun kakku on jäähtynyt niin siirrä se jääkaappiin ja nauti vasta seuraavana päivänä, noin 8 h jälkeen.
You can find several different recipes, so there is many alternatives if you want to try. I mixed with my stick blender 2 cans of rinsed black beans with 10 soft dates. The paste should be smooth. I added 2 eggs, 2 teaspoons vanilla extract, 75 ml cocoa powder, 1 teaspoon baking powder, 2 tablespoons of strong cold coffee (other liquid is fine too) and 100 ml stevia powder (not that much if you use pure stevia). And mixed everything well. I put the mixture in a rectangular cake tray that I had lined with parchment paper. I baked it in the oven for 35 minutes in 175 C. Let it cool and let it set in the fridge over night or for 8 hours.

14 kommenttia:

  1. Just juu, tarviikin joskus kokeilla. Isäntä ostikin tänää joitain papuja (teki muuten taivaallisen hyvää sosekeittoa) joiden nimi mulla oli ihan uusi, mutta ei se tämmöinen nimi ollut. Kyllä nyt alan paremmin tsekkailleen näitä papujutskia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla kun on niin helppo ja hyvänmakuinen. Mitäköhän papuja miehesi osti? Minun pitäisi perehtyä kuivattuihin papuihin kun ne ovat niin paljon halvempia ja niitä saa monesti luomuna. En olekaan kokeillut papuja sosekeitossa. Tavallisessa keitossa kylläkin. Viimeksi tein kasvisminestronea jossa oli kidneypapuja ja vihreitä papuja.

      Poista
  2. En ole itse pitkään aikaan tehnyt/syönyt leivonnaisia, mutta tätä täytyy ehdottomasti kokeilla, kävisi myös hyvin välipalaksi! Ja pitää ehdottomasti tehdä tätä meidän äipälle, joka on sokeri ja pulla-addikti, olisi eläkeläisellekin paljon terveellisempi vaihtoehto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole mikään pulla/kakkuhiiri, mutta teen mielelläni ja maistan. Ja loput voi aina viedä töihin. Nämä eivät mielestäni ole niin täyttäviä kuin perinteiset leivonnaiset niin ei tule ähkyä/huonoa oloa.

      Poista
  3. Näitä pitääkin kokeilla! En itsekään ole mikään kakkuhiiri, mutta suklaan himo iskee aina toisinaan. Voisi olla kiva korvaaja perinteisille suklaaleivonnaisille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä :) Minä ainakin pidän näistä.

      Poista
  4. Ehdottomasti täytyy laittaa testilistalle :) Meilläkin ovat sokeri/vehnäjauhoherkut vaihtuneet kaikki lähinnä raakakakkuihin, mutta sijaa uunissa käytetyille herkuille olisi kyllä ehdottomasti. Sitä on huomannut myös, että tietty makeanhimo on kadonnut kokonaan, karkkia olen esimerkiksi syönyt kohta viimeisen vuoden aikana noin kaksi kertaa ja silloinkin lähinnä kun sitä on jossakin vieraspaikassa/juhlissa tarjottu. Ei vain ole ollut oikein tarvetta.
    Kiva olisikin löytää enemmänkin juuri näitä vaihtoehtoisia versioita. Itsellänikään ei maha oikein enää pidä noista perinteisistä leivonnaisista. Muutenkin olen koettanut vaihtaa herkut niin, että tyhjien kalorien sijasta söisin asioita, joista saa ihan oikeasti ravintoaineita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makeanhimo häipyy todella nopeasti. Aikoinaan vietin aina herkutonta helmikuuta niin pääsin sokerihimosta. Mutta en ole tarvinut tehdä sitä pariin vuoteen kun pärjää niin paljon vähemmällä makealla. Osti kuukausi sitten kookossokeria ja sekin maistuu kumman makealta minun suussa. Ainoa jota kaipaan on irtokarkit ja eihän ne edes maistu niin hyvältä kun mitä luulee. Pitäisi kokeila tehdä jotain nameja marjoista niin saisi niistäkin niitä hyviä ravintoaineita.

      Poista
  5. Looks good! I don't like the taste, or rather, the after taste, of stevia though. I eat a lot of sugary stuff ( I know, very bad for me), but I try to behave at home by using coconut nectar syrup or coconut sugar as a sugar substitute. It has calories, but it has a low glycemic index. Thank you for the recipe. I hope to try it soon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I also use coconut sugar, but it has a very different taste. Like caramel. I have not found coconut nectar syrup in Finland. This stevia I used is not bitter like most of them. It has some kind of fiber in it so if you need 1 teaspoon of sugar you can use 1 teaspoon of stevia.

      Poista
  6. Thanks for sharing this recipe! I made some vegan black bean brownies recently and they were yummy. Your brownies look wonderful - so moist and cake-y!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks Jenny. I bet the vegan version is even better than these.

      Poista
  7. Interesting recipe, Marika! I really like beans and I use them all in cakes too.

    VastaaPoista