Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 2. syyskuuta 2014

Kombucha & Ginger Ale

Sain vihdoin ja viimein noin reilu kuukausi sitten tietää mikä aiheuttaa minun vuosia kestäneet vatsavaivat ja nyt alkaa olo olemaan parempi. Hyvän olon eteen olen joutunut luopumaan paljosta hyvästä ruoasta esim. pähkinöistä, siemenistä, persimonista, nektariineistä, kirsikoista, tavallisista kakuista/leivoksista ja muista herkuista, kuivatuista hedelmistä, mangosta, kotimaisista viljoista, pavuista, linsseistä ja monista ihanista vihanneksista ja juureksista. Lista jatkuu lähes loputtomiin... Mutta jotain positiivista asia on tuonnut myös mukanaan. Olen alkanut ottamaan huomioon että saan enemmän vatsaystävällisiä maitohappobakteereja sekä että juon paljon vatsaystävällisiä juomia kuten fermentoitua inkivääriolutta (ginger beer). Teen myös tuoreista yrteistä kuten piparmintusta sekä sitruunamelissasta päivittäin yrttiteetä sekä inkivääristä inkivääriteetä. Yritän myös saada jostain maitokefiirin niin voin tehdä herkullista kefiirismoothieta.
I finally found out about a month ago the reasons for my stomach problems that have been going on for years, but now I start to feel much better. I have had to make several sacrifices like good food, for example nuts, seeds, persimmons, nectarines, cherries, ordinary cakes/pastries and other sweets, dried fruits, mango, rye, oats, wheat and barley, beans, lentels and many lovely vegetables and root vegetables. The list is very long... But it has also brought me something positive. I have started to look after that I get more of tummy friendly lactic acid bacteria and I drink a lot of stomach friendly drinks like fermentated ginger beer. I make tea from fresh herbs like peppermint and lemon balm on a daily basis and also tea from ginger. I have to try to get a milk kefir so I can make delicious kefir smoothies.

Ostin Ekolosta Karma Kombucha Starter Kitin, koska kombucha-juomassa on paljon eläviä maitohappobakteereja. Kombucha on siis juoma joka valmistetaan vahvasta teestä sekä sokerista ja siihen lisätään hieman sienen näköinen bakteeri joka tuottaa sekä maitohappobakteereja että hiilihappoa niin saa mukavan kuplivan virvoitusjuoman. Sitä bakteeria kutsutaan mm. Volga-sieneksi, teesieneksi tai Scoby:ksi. Scoby tulee sanoista symbiotic colony of bacteria and yeast, eli se on laktobasillien ja hiivasienten muodostama kompleksi. Scoby syö suuren osan sokerista, joten kombucha on suhteellisen vähäkalorista. Scoby tekee aina uuden "vauvasienen" kun valmistaa kombuchaa, joten niitä kannattaa säilyttää pimeässä muutamassa desissä kombuchaa ja tarvittaessa "syöttää" niille vähän sokeria". Netistä löytyy kyllä hyvät ohjeet. Kun vauvasieniä on useampia niin voi tehdä eri teestä erimakuista kombuchaa ja kokeilla minkälaista juomaa saa käyttämällä vaahterasiirappia tai hunajaa, vihreätä-, valkoista-, mustaa-tai punaista teetä. Yhdessä facebook ryhmässä minulle osattiin kertoa että joskut scobyt väsyy eivätkä jaksa tuottaa hiilihappoa ja maitohappobakteereita, jos niille ei syötä tavallista valkoista sokeria ja käytä mustaa teetä aina välillä. Tämän takia näitä eri kokeiluja kannattaa tehdä vasta kun on useampi scoby niin ei harmita niin paljon jos joku scoby kuolee.
I bought a Karma Kombucha Starter Kit, because the kombucha drink contains lots of living lactic acid bacteria. Kombucha is common in the US, but fairly rear in Finland. You make kombucha from strong tea and sugar and you add a lump of bacteria that looks like a fungus. It is called a scoby and it produces lactic acid bacteria. Scoby is an acronyme for symbiotic colony of bacteria and yeast. The scoby will eat most of the sugar in the kombucha, so it contains only a few calories. The scoby makes always a "baby" scoby when you make kombucha and it is good to preserve it in a few decilitres of kombucha in a dark place and "feed" some sugar to it. You can find good directions on the internet. When you have several scobys you can make different kombuchas at the same time. Some use maple syrup or honey instead of sugar or instead of black tea they use green, white or red tea. In a Facebook group I was told that a scoby can get tired and they can not produce lactic acid bacteria if you don´t use blac tea and white sugar from time to time. This is why it is good to have several scobys when you try out different sugars and teas, and it does not matter if one scoby dies.

Kombucha

Tässä minun ensimmäinen kokeilu jossa on luomu mustaateetä sekä luomu sokeria. Oli ihan pakko laittaa tulitikkuaski lasipurkin viereen niin näkee että on kyseessä iso 5 litran lasipurkki. Kombuchan tekeminen on helppoa. Kannattaa huolehtia että kaikki välineet ovat puhtaita ja että ei käytä metallisia lusikoita sun muuta, koska scoby ei pidä niistä. Parhaimmat ovat lasiset ja muoviset välineet. Eli, ensin keitin litran vettä ja laitoin teen sinne hautumaan 10 minuutiksi. Pakkauksessa oli iso pussi irtoteetä. Poistin teepussin ja sekoitin teen joukkoon sokerin. Kaadoin sokeriteen isoon lasipurkkiin ja päälle vielä 4 litraa kylmää nestettä sekä scobyn nesteineen. Purkin päälle on hyvä kiinnittää talouspaperi tai puhdas keittiöpyyhe jotta banaanikärpäset eivät pääse juomaan. Sitten odotetaan 7- 10 päivää ja voi maistella että maistuuko kombucha sopivan makealta/hapokkaalta. Mitä kauemmin kombucha saa seistä, sitä hapokkaampi siitä tulee koska bakteerit syövät sokerin. Tämän jälkeen kombucha pullotetaan ja se saa fermentoitua vielä muutaman päivän huoneenlämmössä. Tällöin siihen tulee hiilihappoa. Kannattaa kokeilla päivittäin että kuinka paljon hiilihappoa siinä on, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä jolloin hiilihappoa on liian paljon. Tämän jälkeen kombucha säilytetään jääkaapissa jolloin fermentoituminen pysähtyy. Scoby säilytetään aina muutamassa desissä kombuchaa, mutta jos haluaa niin voi laittaa heti uuden kombuchan tulemaan.
This is my first try to make kombucha. It is made from organic black tea and organic sugar. I just had to put a matchbox infront of the glass jar so you can see that the jar is large and it can hold up to 5 litres of liquid. It is easy to make kombucha. And it is nessecary to use clean jars and spoons. And don´t use any metal, because the scoby does not like it. It is better to use plastic or glass. So, first I boild 1 litre of water and steeped the tea in it for 10 minutes. There was a big bag of tea in teh starters kit. I removed the bag and added the sugar and mixed it untill the sugar was dissolved. I poured the sugartea in the glass jar and added 4 litres of cold water and then the scoby and all the liquid that was in the bag with the scoby. It is important to cover the jar with a clean dishtowel or kitchen paper so you don´t get insects in it. Then you wait for 7-10 days and you can tase if the kombucha is sweet/acidic enough. The longer your kombucha is fermented the more acidic it gets because the bacterias eat the sugar. Then you can bottle the kombucha and keep the bottles at room temperature for a few days. Then you get the fizz. It is good to open the bottles daily so you can see how much carbon they contain and there will be no surprises of to much carbonation. After this you store the kombucha in the fridge and the fermentation slows down. You should store your scoby in a few decilitres of kombucha, but if you want to you can make more kombucha.

Ginger ale

Ginger alen teko on paljon nopeampaa. Löysin ohjeen Cocochilin sivulta, mutta olen muokannut sitä jonkun verran.

Minun ginger aleen tulee:

80-120 g raastettua inkivääriä
½ dl sokeria
2 dl sokeria vastaava määrä steviaa
1 ½ dl vettä

1/8 tl kuivahiivaa
1 ½ litraa vettä 

Kuumennan inkiväärin, sokerin, stevian ja veden niin että sokeri on liuennut. Annan seoksen seistä kylmässä vähäintään 6 h jotta saa oikein vahvaa inkiväärisiirappia. Seos siiivilöidään ja kannataa oikein painaa kaikki neste pois raastetusta inkivääristä. Jäljelle jäänneeseen siirappiin sekoitetaan kuivahiiva sekä vesi. Juoma pullotetaan muovipulloon ja annetaan seistä vähintään vuorokausi huoneenlämmössä. Juoma on valmista kun pullo tuntuu kovalta eikä anna periksi kun sivuista painaa. Anna juoman kylmettyä muutama tunti jääkaapissa ja nauti. Jätin pois ohjeesta sitruunan, koska silloin juoma maistui erittäin paljon simalta.

Making ginger ale is much faster. I found a recipe in a Finnish blog called Cocochili, but I changed the recipe a little bit.

In my ginger ale I put:

80-120 grams of minced ginger root
½ decilitre sugar
stevia so it will be as sweet as 2 decilitres of sugar
1 ½ decilitres of water

1/8 teaspoon of dry yeast
1 ½ litres of water

I heat the ginger, sugar, stevia and water so the sugar is dissolved. I let it sit for at least 6 hours so I get a strong ginger syrup. I sieve the mixture and remember to press all the liquid from the minced ginger. I mix the yeast in the suryp and also the water. Put the mixture in a plastic bottle and let it sit at room temperature for at least 24 hours. The ginger ale is ready when the bottle feels firm. Put it in the fridge for a few hours and it is ready. I left out the lemon from the original recipe, because it tasted like mead.